• image
  • Nobel Biocare
  • Bezuba čeljust

Usluge > Oralna kirurgija

Oralna kirurgija sastoji se od niza kirurških zahvata sa svrhom poboljšanja nepovoljnih anatomskih i bioloških situacija. Uz primjenu današnjih modernih metoda, oralna kirurgija nije više odbojna kao što je nekad bila. Intraoperativna bol ne postoji ili je svedena na minimum, a kućna terapija tradicionalnim ili homeopatskim lijekovima, izvrsno kontrolira eventualne bolne postoperativne simptome.

Velik broj medicinskih stanja može zahtijevati oralnu kirurgiju. Zubi umnjaci posljednji su koji rastu. Nekad izlaze iz područja desni i čeljust je dovoljno velika da ih normalno smjesti, ali većinom to nije slučaj. Osim toga, pokvareni umnjak može izazvati trajno oštećenje zubiju oko sebe ili čak i gore. Zbog toga zubari preporučuju da se umnjaci kirurški odstrane.

Najčešći zahvati oralne kirurgije su vađenje zuba, kirurško vađenje umnjaka i zaostalih korijena, apikotomija, postavljenje implantata, podizanje sinusa i mnogi drugi. Neki od ovih problema mogu se korigirati protezama, ali drugi zahtijevaju kirurški zahvat.

01. Umnjaci

Pacijenti često nisu niti svjesni umnjaka u ustima jer ne smetaju i ne bole. Tijekom nicanja, umnjaci mogu izazvati perikoronitis odnosno upalu zubnog mesa.

Da li će umnjak prouzročiti probleme u ustima, ovisi o nekoliko faktora, uključujući veličinu čeljusti i način na koji umnjak raste u ustima. Umnjak može izazvati naticanje i neugodnu bol što može biti indikacija problema sa umnjakom, no u većini slučajeva ovakvi se problemi mogu spriječiti ukoliko se vrše redovni stomatološki preventivni pregledi. Ponekad je dovoljno samo čišćenje ali ako se proces zakomplicira potrebno je kirurško vađenje zuba.

Preventivni pregled može se odraditi kod liječnika stomatologa, no za kirurški zahvat ekstrakcije umnjaka u pravilu uvijek je najbolja opcija obratiti se oralnom kirurgu, kako bi zahvat prošao što bezbolnije, te kako bi poslije operativni tijek prošao dobro i bez mogućih komplikacija.

Preuzmite dokumente za više informacija prije i poslije oralnokirurških zahvata zahvata:

  • Detaljne upute za pripremu prije i nakon operacije
  • Uputstva za njegu usta nakon intraoralnog zahvata

02. Resekcija korijena (Apikotomija)

Apikotomija je kirurški zahvat kod kojega se odstranjuje vršak korijena zuba zajedno s periapikalnim patološkim procesom (cista, granulom).

Kada se primjenjuje apikotomija?

Zahvat apikotomije se primjenjuje kao dopunski zahvat u slučajevima kada endodontsko liječenje zuba nije postiglo izlječenje patološkog procesa na korijenu zuba. Apikotomija omogućuje ostanak zuba u čeljusti, te sprječava njegovo vađenje.

Da li je apikotomija uspješna metoda liječenja zuba?

U većini slučajeva apikotomija je uspješna metoda liječenja.

Koliko traje zahvat i da li je zahvat bolan?
Operativni zahvat apikotomije traje oko 30 minuta i bezbolan je jer se vrši pod lokalnom anestezijom.

Kako izgleda operativni zahvat apikotomije?
Apikotomija se odvija u nekoliko faza:
  • Pravi se rez na sluznici, te se sluznica odmakne od kosti kako bi se prikazala kost;
  • Svrdlom za kost napravi se otvor u kosti, kako bi se prikazali korijen i patološki proces;
  • Uklanja se vršak korijena zuba kao i patološki proces;
  • Puni se korijenski kanal zuba;
  • Slijedi vraćanje gingivalnog režnja i šivanje rane.

Nakon zahvata, pacijent se treba pridržavati uputstva za njegu usta nakon intraoralnog zahvata.
Sedam dana nakon zahvata apikotomije liječnik će ukloniti konac od šivanja rane.

03. Podizanje sinusa (sinus lift)

Podizanje sinusa je kirurški postupak kojim se nadograđuje izgubljena kost u gornjoj čeljusti.

Ovaj zahvat se obavlja u slučajevima kada nedostaje koštana masa u gornjoj čeljusti, te je potrebno napraviti kirurški zahvat takozvano veliko podizanje dna sinusa ili "sinus lift". Time se dobiva potrebna visina kosti za kasniju ugradnju implantata.

Kirurški zahvat podizanja sinusa odvija se ambulatno pod lokalnom anestezijom.

04. Kao pomoć drugim granama stomatologije...

Osim spomenutih zahvata, oralna kirurgija pomaže još i u ortodontskoj terapiji, implantologiji te ispravlja velike nepravilnosti i defekte lica i čeljusti.

Prije postavljanje ortodontskog aparata ponekad je potrebno izvaditi pojedine zube, mliječne ili trajne, kako bi terapija bila uspješna i zubi se ispravili. U nekim slučajevima radi se i o kompliciranom vađenju zuba kirurškim putem.

Oralna kirurgija je specijalistička grana stomatologije koja omogućava liječenje i ispravljanje nepravilnosti u ustima. Poliklinika IDENT specijelizirana je se za sve vrste oralnokirurških zahvata, stoga nam se obratite s povjerenjem za savjet, pitanja ili mišljenje vezano za sve vrste prije i poslije oralnokirurških stanja.